PLAY! ; PLAY! Zine

Procesor iz prvog PlayStaitona trenutno pokreće Nasinu letelicu

Nasina letelica The New Horizons koja je nedavno završila preletanje Plutona i poslala slike na Zemlju, je navođena uz pomoć istog procesora koji se nalazi u prvoj PlayStaion konzoli koja je izašla 1994-e.

Ova letelica koristi MIPS R3000 CPU  za pokretanje motora, raznih senzora kao i slanje podataka. Lansirana je u svemir 2006-e godine. Iako je poređenja radi u to vreme na tržištu već bio dostupan i PS3, poznato je da NASA oduvek preferira hardver koji je prošao veoma detaljna testiranja, za razliku on najnovijih tehnologija. Osim nekoliko modifikacija koje su implementirane kako bi čip opstao u svemiru, u to vreme već 12 godina star procesor je bio dovoljan za potrebe ove letelice. Inače ako niste znali, procesor iz prvog PlayStation-a radi na 33MHz.

NASA često koristi hardver koji je prevashodno namenjan za video igre. Do sada su koristili i Kinect i Oculis Rift, a nedavno su objavili da planiraju da koriste i Microsoftovu Hololens augmented reality tehnologiju kao podršku na svemirskoj stanici u dnevnim zadacima, na šta vas podsećamo u video klipu ispod:

 

Hot news on Instagram! Follow if you like - or don't!